keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

Ehnroosin koulun 7. CERN-luokan vierailu kemian laitokselle

Me 7C-luokan oppilaat lähdimme Ehnroosin koululta keskiviikkona 28.3. kello 8.37. kummiyrityksemme Mäntsälän Sähkön sponsoroimalla bussilla. Matka Helsingin yliopiston kemian laitokselle sujui mukavasti; kaikki tekivät omia juttujaan, kuten pelailivat puhelimella ja juttelivat. Tulimme kampukselle kello 9.15 ja odotukset olivat korkealla.

Kun saavuimme kemian laitokselle, menimme kemianluokka Gadoliniin tekemään kokeita. Ensimmäisessä kokeessa tutkimme kumpi painaa enemmän, helium vai ilma. Saimme selville, että helium on kevyempää. Toisessa kokeessa tutkimme kuinka paljon heliumilla täytetty ilmapallo kannattelee riisiä. Tulos voi olla yhdestä riisinjyvästä kiinni. Meidän heliumpallomme kesti 7,31 gramman painoisen riisipussin painon. Selvitimme myös, että 40 kilon painoisen ihmisen kannattelemiseen ilmassa tarvitaan 5472 heliumpalloa. Videon avulla selvitimme, että omakotitalon kannattelemiseen ilmassa tarvitaan 200 000 heliumpalloa.
Kolmannessa kokeessa tutkimme vaahtokarkkien reaktioita ruiskussa. Vaahtokarkkia venyteltiin ruiskussa ja vertailtiin toiseen vaahtokarkkiin. Sen jälkeen tutkimme simulaattorin avulla painetta ja tilavuutta. Mietimme saako pieneen ilmapalloon lisättyä ilmaa puhaltamatta siihen. Saimme selville, että saa. Pallon saa suurenemaan laittamalla pallon ruiskuun ja vetämällä mäntää poispäin pallosta. Neljännessä kokeessa yritettiin suurentaa ja pienentää veden tilavuutta ruiskussa. Se ei onnistunut, koska veden tilavuutta ei voi muuttaa, sillä se on nestettä.
Viimeisessä kokeessa kokeilimme ajaa kauko-ohjaimella autoa, jonka polttoaineena oli vetyä. Mittasimme myös ajoaikaa, mutta valitettavasti kaikkien autot eivät toimineet kunnolla. Kokeiden jälkeen menimme molekyylimallinnukseen. Siellä teimme itse vesimolekyylejä, joiden kokoa ja väriä saimme muutettua. Mietimme veden ominaisuuksia videon avulla ja saimme tietää enemmän pintajännityksestä. Laskimme myös vesimolekyylien värähtelyä. Mallinsimme myös viivojen avulla pintajännitystä.




Tiesitkö?
Matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan kampus

Kumpulan kampus koostuu fysiikan, geotieteiden ja maantieteen , kemian, matematiikan ja tilastotieteen ja tietojenkäsittelytieteen laitoksista. Kumpulan kampuksen yhteydessä on myös Ilmatieteen laitos.

Opiskelu on paljolti itsenäistä. Kaikkien opiskelijoiden täytyy tehdä pro gradu tutkielma. Kampus koostuu muun muassa auditorioista eli luentosaleista, joista kuuluisin on nimeltään Lars Ahlfors. Fysiikan laitoksen vieressä tiedekirjasto, josta voi etsiä lisätietoja opiskeluun. Informointi tapahtuu esimerkiksi monien ilmoitustaulujen kautta, joissa ilmoitetaan uusista tutkimuksista. Kampuksen väritys on sini-valko-harmaa. Lähellä sijaitsee Kumpulaan liikuntakeskus, jossa voi vaikkapa harrastaa seinäkiipeilyä. Lähistöllä sijaitsee opiskelija-asuntoja ja bussiyhteydet ovat erittäin hyvät.

Kemian laitos

Chemicumissa eli kemian laitoksella on iso, avara aula ja rakennuksessa on kolme kerrosta. Chemicumissa sijaitsee ruokala Uni Cafe. Kemianluokka Gadolin on koululaislaboratorio Chemicumissa. Gadolin on nimetty turkulaisen fyysikon, kemistin ja mineralogi Johan Gadolinin mukaan (1760-1852).

Fysiikan laitos

Physicumin eli fysiikan laitos on yksi suurimmista laitoksista Helsingissä ja alansa suurin Suomessa.

Matematiikan laitos

Matematiikan laitos Exactum juontaa nimensä latinankielisestä sanasta joka tarkoittaa täsmällisyyttä.

Teksti: Ehnroosin koulun 7C-luokan oppilaat
Kuvat: Katri Leinonen