tiistai 3. huhtikuuta 2012

Cern-luokka Sveitsissä ja Ranskassa

Ehnroosin koulun Cern-luokka vietti viikon mittaisen luokkaretken alppiympäristössä. Matkan pääkohteena oli Sveitsin ja Ranskan rajalla sijaitseva CERN eli eurooppalainen ydinfysiikan tutkimuslaitos. Matka oli luonnontiedepainotteisen luokan kolmen vuoden opiskelujakson kohokohta.

Varoja matkaa varten luokka keräsi työskentelemällä yrityksissä lyhyitä ajanjaksoja, kahvituksilla, myyjäisillä ja erilaisilla tempauksilla. Suuren avun rahoitukseen toivat myös paikallisten yritysten antamat tuet.

Sunnuntaiaamuna matkalaiset joutuivat heräämään aamulla aikaisin, sillä lento Geneveen lähti Helsinki-Vantaalta jo kahdeksan aikaan aamulla. Väsymyksestä huolimatta tunnelma oli odottava ja jännittynyt pitkän matkapäivän aikana.

Jo seuraavana päivänä oli luvassa monen mielestä yksi matkan odotetuimmista asioista, laskettelu Alpeilla. Suurin osa oppilaista ja mukana olleista aikuisista viettivätkin pitkiä päiviä rinteillä.
-Laskettelu oli mahtavaa, ja Alpeilla oli ihanat maisemat, luokan oppilas Nea Koivunen kuvailee laskettelukokemuksiaan.




Alppien huikeat maisemat saivat matkalaiset haukkomaan henkeään.






Päivä tieteen ja teknologian eturintamalla

Jälleen aikaisen herätyksen saattelemana luokka matkasi Ranskan Alpeilla sijaitsevasta La Plagne -leirikeskuksesta muutaman tunnin matkan päässä sijaitsevaan Geneveen. Matkan kohteena oli tutustuminen CERNiin, jonka mukaan luokkakin on nimetty.

Ensimmäinen asia, joka yllätti monet oppilaat, oli laitoksen vanhanaikaisilta näyttävät tilat. Monilla oli mielessään visio hienoista ja moderneista toimisto- ja julkitiloista. Päivän ensimmäisen luennon pitänyt Markus Nordberg kuitenkin vakuutti, että CERNin kaltaisella tieteen ja teknologian eturintamalla kulkevalla tutkimuslaitoksella ei ole tarvetta koreilla hienolla ulkoasulla.

Nordbergin sanat auttoivat oppilaita – kuten myös aikuisia – ymmärtämään miten CERNissä tehty tutkimustyö vaikuttaa käytännönläheisesti arkipäivänkin asioihin, kuten teknologiakehitykseen.

Laitokseen tutustuminen ei ollut ainoastaan ainutlaatuinen tilaisuus luokalle, mutta tilanne oli myös uusi CERNin väelle. Vaikka laitoksella on vieraillut jo tuhansia lukio- ja yliopisto-opiskelijoita, oli Ehnroosin Cern-luokka ensimmäinen peruskouluasteen ryhmä, joka on tutkimuslaitoksella vieraillut. Luokalle matematiikkaa opettava Pirjo Lounakoski oli tyytyväinen vierailuun. “Esittely oli mielestäni yläasteikäisille sopivaa. Monet kuitenkin pettyivät hiukan, kun eivät päässeet näkemään hienoja laitteita lähempää.”

Loppujen lopuksi matkaa pidettiin onnistuneena muutamista pienistä majoitusepäkohdista huolimatta. Esimerkiksi jaetut WC- ja suihkutilat aiheuttivat nimittäin ajoittain käytännön ongelmia. Suurin osa oppilaista oli myös halukkaita kokeilemaan ranskan taitoaan, jota on yläkouluaikana opiskeltu. Ainakin perustervehdykset tuntuivat kaikilta, niin nuorilta kuin vanhemmiltakin sujuvan hyvin.

Luokka kokoontui CERNin Globe- näyttelyn ulkopuolelle ryhmäkuvaan.

Teksti ja kuvat: Simo Nuuttila (9C)