Valtakunnallinen Taidetestaajat-hanke kuljetti 8.11. kaikki Ehnroosin kahdeksasluokkalaiset Tampere-talolle kuuntelemaan Tampere Filharmonian Suomi 100 -konserttia. Konsertissa kuulimme suomalaisia klassisen musiikin teoksia. Olipa konserttia varten tehty myös uutta musiikkia: kolme säveltäjäopiskelijaa oli säveltänyt taidetestaajien Instagram-kuvista inspiraatiota ammentaen lyhyitä teoksia. Taidetestaajat pääsivät myös vaikuttamaan, mikä Sibeliuksen sävellys konsertissa soitettiin viimeisenä. Ylivoimaiseksi suosikiksi nousi Finlandia.
Konsertin jälkeen kuulimme kapellimestarin, soittajan ja säveltäjän vastauksia taidetestaajien ennakkoon lähettämiin kysymyksiin. Lisäksi halukkaat pääsivät kokeilemaan vaskipuhaltimia. Moni sai todeta, ettei puhaltimen soittaminen olekaan niin helppoa kuin voisi kuvitella.
Täältä pääset kurkkaamaan, mitä mieltä taidetestaajat ovat Suomi 100 -konsertista olleet.
Mikä ihmeen Taidetestaajat?
Taidetestaajat on Suomen historian suurin nuorten kulttuurihanke, joka vie kaikki Suomenkahdeksasluokkalaiset kahdelle taidelaitosvierailulle kolmena peräkkäisenä vuonna.Toinen vierailuista tehdään nuoren omaan maakuntaan ja toinen pääkaupunkiseudulle kansalliseen kohteeseen. Pääkaupunkiseudun nuorten valtakunnalliset vierailut suuntautuvat Uudenmaan ulkopuolelle.
Kahdeksasluokkalaisia ja heidän opettajiaan on vuosittain noin 60 000, joten kolmessa vuodessa hanke tavoittaa lähes 200 000 ihmistä. Taidetestaajista syntyy nuorille ikäryhmää yhdistävä sukupolvikokemus.
Hanketta koordinoi Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto ja sen rahoittavat Suomen Kulttuurirahasto sekä Svenska Kulturfonden. Hanke maksaa luokkien kahden vierailun matkat ja pääsyliput.
Taidetestaajissa mukana olevat taidelaitokset on valittu huolella ja ne ovat räätälöineet esityksensä ja muun ohjelmansa juuri nuorille sopiviksi. Taidetestaajien tavoitteena on madaltaa nuorten kynnystä lähteä taiteen pariin ja tarjota heille aivan uudenlaisia kokemuksia.
Taidetestaajiin osallistuminen tarjoaa nuorelle mahdollisuuden kokea ja arvioida taidetta. Avuksi tähän on tehty mm. netissä käytettävä arviointisovellus. Nuorten antamista arvioista luodaan erilaisia visuaalisia tilastoja, jotka avautuivat suurelle yleisölle lokakuusta 2017 alkaen hankkeen nettisivuilla www.taidetestaajat.fi.
Lukuvuodeksi 2017–2018 Taidetestaajiin ilmoittautui yli 99 prosenttia Suomen kouluista. Hankkeessa on mukana kouluja kaikista kunnista, joten nuoret pääsevät matkalle kotikuntansa sijainnista ja etäisyyksistä riippumatta.