tiistai 15. joulukuuta 2015

Ehnroosin koululla vietettiin Kaamoksen kaatajaisia

Ehnroosin koulu vietti monitoimitalolla jo perinteeksi muodostunutta Kaamoksen kaatajaisia tiistaina 8.12.2015. Tänä vuonna tilaisuuden kantavana teemana olivat Sibeliuksen, Kalevalan ja kansallispuvun juhlavuodet. Tapahtumassa esiteltiin syksyn tuotoksia eri aineryhmien osalta mm. musiikin ja erilaisten esitysten avulla. Rekvisiittana tilaisuudessa oli lähes sata 9. luokkien kotitalousopiskelijoiden valmistamaa piparkakkutaloa. Tapahtuman järjestelyistä vastasivat taito@taide –tiimin jäsenet yhteistyössä koko koulun kanssa.



Tapahtuman aluksi koulun kuoro toivotti yleisön tervetulleeksi tilaisuuteen Kalevalaisen vieraantervehdyksen sanoin ja jatkoi esitystään kansanmusiikilla. Kuoron esityksen jälkeen oli kansallispukujen esittelyä kantelemusiikin säestyksellä. Lavalla nähtiinkin toinen toistaan upeampia kansallispukuja eri puolelta Suomea.

 
Upean kansallispukuesityksen jälkeen oli kuvataiteen, äidinkielen ja videokuvauksen vuoro esitellä syksyn tuotoksia. Oppilaat olivat mm. äidinkielen ja kuvataiteen tunneilla tehneet videoita Kalevalan runoista, joita katseltiin videoesityksen avulla. 

Sitten olikin itse päivänsankarin eli Sibeliuksen vuoro – olihan hänen syntymästään kulunut kyseisenä päivänä mahtavat 150 vuotta. Koulun orkesteri esitti Sibeliuksen 9-vuotiaana alun perin viululle ja sellolle säveltämän kappaleen, Vesipisaroita, jonka orkesterille oli sovittanut koulumme musiikinopettaja Eeva Karhi. Juhlavaksi jatkoksi orkesteri esitti vielä ehkä yhden tunnetuimmista Sibeliuksen sävellyksistä eli Finlandia-hymnin.


Tämän jälkeen lavan valtasi suuri joukko iloisia oppilaita eli koulumme tukioppilaat. Tukarit pistivät aluksi yleisön keinumaan tanssiesityksen voimalla ja sen jälkeen koko yleisö tempaistiin mukaan Sutsisatsin avulla. Aivan tilaisuuden lopussa oli vielä opettajien ja henkilökunnan vuoro yllättää oppilaat omalla laulu- ja tanssiesityksellään, joka saikin raikuvat suosionosoitukset yleisöltä. 


Hyvillä mielin, kaamos kaadettuna, oli kaikkien kouluyhteisön jäsenten mukava lähteä kotiin. Iso kiitos onnistuneen tapahtuman toteutuksesta kuuluu ihan jokaiselle koulumme aikuiselle ja oppilaalle, yhdessä tehden me onnistumme jatkossakin tekemään hienoa asioita!




perjantai 27. marraskuuta 2015

Mäntsälän taitavimmat Ehnroosilta

Ehnroosilaiset menestyivät erinomaisesti Keudan ammattiopiston Lukkarinpolun koulutusyksikön järjestämässä Taitaja9-paikalliskilpailussa tuomalla koululle kaksi ensimmäistä sijaa. Ykköseksi ylsi tasaisessa kisassa joukkue Jenniina Kokkoniemi, Mikko Purolinna ja Joonas Vesaikko. Toinen sija meni Jonna Koskisen, Isla Paloniemen ja Tommi Koolan muodostamalle joukkueelle. Kaikki oppilaat ovat 9I-luokalta. Kolmanneksi tuli Riihenmäen koulun joukkue.

Taitaja9-kilpailuun osallistuneita ehnroosilaisia. Vas. toiseksi tulleen joukkueen Jonna ja Isla,
kisan voittaneet Jenniina, Joonas ja Mikko sekä henkiset voittajat Ilpo, Inka ja Saara. 
 
 

Kaksi parasta joukkuetta jatkaa kisaamistaan helmikuussa Järvenpäässä ja tavoittelee paikkaa Taitaja9-finaalista, joka pidetään toukokuussa Seinäjoella. Onnea ja menestystä Jenniina, Mikko ja Joonas sekä Jonna, Isla ja Tommi!

maanantai 23. marraskuuta 2015

Heureka



HEUREKA

Me, Ehnroosin koulun 7C, vierailimme Heurekassa lokakuun alussa. Pääkohteena oli ”Ota riski”- näyttely. Näyttelyssä oli tehtäviä joihin liittyi riskinotto. Näyttelyn tehtävissä oli useita eri vaiheita, joita piti suorittaa.

HASSUT LASIT
Yksi tehtävistä oli tällainen: ”Hassut lasit” otit lasit päähäsi ja lähdit radalle. Lasit väärensivät näkemääsi. Ne kuvailivat 1,5 promillen humalaa joten radalle oli vaikea väistellä esteitä.

SIRKUS PELI
Tässä näyttelyssä oli myös toinen mieleenpainuva tehtävä. ”Sirkus peli” peliä pystyi keralla pelaamaan kaksi. Siinä pyrittiin nappaamaan putoavia apinoita, norsuja ja hedelmiä. Kiinniottajina toimivat pellet, joita me itse ohjailimme.

SIMULAATTORIT
Siellä oli myös auto- ja venesimulaattoreita, niissäkin oli omat haasteensa ja tehtävänsä.





MAKUKOULU

Heurekaan päästyämme saimme kierrellä näyttelyissä vapaasti. Noin kymmeneltä vuorossa oli makukoulu. Ensin saimme pinkkiä päärynälimua. Sen jälkeen meidän piti tunnistaa eri makuja: makea, karvas, kirpeä, suolainen ja umami. Ensin maistoimme hapankorppua. Sen jälkeen saimme ruissipsiä, kuivattua karpaloa, maitosuklaata ja tummaa suklaata. Joistain mauista ei tykätty, mutta suurin osa oli hyviä. Onneksi saimme makukoulun aikana juoda vettä.

PLANETAARIO

Kävimme luokkamme kanssa katsomassa ”Pimeä maailmankaikkeus” esityksen. Se oli mukava ja mielenkiintoinen. Vaikka suurin osa luokkamme oppilaista oli nähnyt sen, se tuntuu silti aina vähän erilaiselta ja kiinnostavammalta. Esityssali oli lämmin, pimeä ja penkit olivat mukavan pehmeitä. Joidenkin mielestä esitys oli meluisa ja tylsä. Kaikin puolin esitys oli kuitenkin hyvin onnistunut!








AUTOSIMULAATTORI
Heurekassa oli autosimulaattori, jossa pystyimme kokeilemaan millaista olisi ajaa autoa. Auto oli oikean näköinen ja se tuntuikin aivan todelliselta. Käytimme autosimulaattoria niin ahkerasti, että kukaan muu ei päässyt kokeilemaan sitä. Huonoja puolia simulaattorissa oli se, kun aika oli liian lyhyt auton ajamisessa, ja se, että auton ratti oli liian herkkä. Oli kivaa, kun saimme ajaa liikenneympyröitä ja vaikeita käännöksiä. Ylinopeutta oli kiva ajaa, ja seiniin oli mukava törmätä. Ajettiin myös pari kolaria. Onneksi auto oli vain simulaattori!

Teksti: 7C
Kuvat: Heureka


torstai 5. marraskuuta 2015

9D Yle Uutisluokan videotyöpajassa


9D sai mahdollisuuden osallistua Yle Uutisluokka -hankkeen videotyöpajaan, ja Ylen auto kurvasikin Ehnroosin pihaan keskiviikkona ja torstaina 28. ja 29.10.



Ennen työpajaa tapasimme luokan uutiskummin, toimittaja Anna-Maria Talvion. Anna-Marian kanssa oppilaat miettivät, mistä aiheista lähtevät tekemään omia uutisjuttuja ja ketä juttuihin kannattaa haastatella. Lisäksi kerrattiin hyvän uutisen kriteerejä. Tämän jälkeen aiheita hiottiin ja valmisteltiin vielä muutamalla äidinkielen tunnilla.


Varsinaiset työpajapäivät koittivat viime viikolla. Ensimmäisenä päivänä harjoiteltiin omien uutisjuttujen kuvaamista pala kerrallaan Uutisluokan vetäjien Laura Honkimäen ja Mikko Laineen ohjauksessa. Jokainen oppilas pääsi kokeilemaan kuvaamista, juonnon tekemistä sekä haastattelemista. Omat videoharjoittelut päästiin tietysti myös näkemään.


"Oli hyvä, kun saimme toimia oma-aloitteisesti ja ryhmässä." Reima







Toisena päivänä oppilaat kuvasivat omista aiheistaan suunnittelemansa videojutut klippeinä. Videojuttuihin liittyi myös haastatteluja, joita varten oppilaat saivat kameroidensa eteen haastateltaviksi muutamia koulumme oppilaita. Yksi ryhmä kävi tekemässä haastattelut Mäntsälän lukiolla ja tekipä yksi ryhmä puhelinhaastattelunkin. Lopuksi oppilaat editoivat kuvaamistaan klipeistä yhtenäiset uutisvideot. Mukana menossa oli Lauran ja Mikon lisäksi myös uutiskummi Anna-Maria.





"Uutisluokka-projekti oli kiva kokemus! Oli mukava nähdä, millaista toimittajan työ on. Valmistelut veivät jonkin verran aikaa, mutta juttua oli hauska kuvata ja editoida." Amanda


Kiitos kaikille haastateltaville! Kiitos Yle, Anna-Maria, Laura ja Mikko!


perjantai 9. lokakuuta 2015

Senioripäivän kautta syyslomalle

Perjantaina 9.10. vietettiin koulullamme jo perinteeksi muodostunutta senioripäivää, jolloin joka luokka-asteella oli normaalista koulupäivästä poikkeavaa toimintaa. Tavoitteemme täyttyi ja vietimme mukavan syyspäivän ulkoillen, ryhmäytyen ja tutustuen jatko-opintomahdollisuuksiin.

Ysiluokkalaisten päivään sisältyi varsinainen senioripäiväosuus, jolloin entiset ehnroosilaiset esittelivät ysiluokkalaisille nykyisiä opintojaan ja oppilaitoksiaan. Senioripäivänä kuulimme paljon kokemuksia eri oppilaitoksista ja koulutuksista, kulkumahdollisuuksista eri koulutuspaikkakunnille ja suosituksia yhteishakua varten. Toivottavasti päivä avarsi monen ysiluokkalaisen ajatuksia jatko-opinnoista.


Iloinen joukko entisiä ehnroosilaisia






Seiska- ja kasiluokkalaiset viettivät päivää ulkoillen ja ryhmäytyen. Onneksi sää oli mitä parhain!




        Näissä tunnelmissa on mukava lähteä syysloman viettoon!

sunnuntai 20. syyskuuta 2015

OPINTORETKI TUUSULAN KULTTUURIMAISEMIIN SIBELIUKSEN JA HALOSEN 150-JUHLAVUONNA


Seitsemännen luokan kuvataiteen valinnaisryhmä sekä 8E-luokka kävivät ke 16.9. koulun järjestämällä opintoretkellä Ainolassa ja Halosenniemessä tutustumassa kahden Suomen kansallistaiteilijan viimeiseen asuinsijaan, Jean Sibeliuksen ja Pekka Halosen.

Ainolassa Jean ja Aino Sibeliuksen sekä heidän perheensä kodissa oli runsaasti taidetta ja perheen elämästä kertovaa materiaalia. Säveltäjän toivetta kunnioittaen talossa ei kuultu säveltäjän musiikkia.
Halosenniemessä Pekka ja Maija Halosen sekä heidän lapsiensa kotitalossa oli esillä runsaasti taideteoksia. Erityisesti ateljee oli hyvin koristeltu ja esillä oli taiteilijan huipputeoksia. Halosilla oli myös esillä runsaasti uniikkeja sisustusratkaisuja kuten kuuluisat uuninluukut.
Kokonaisuutena retki oli antoisa ja eväät maistuivat sadesäästä huolimatta. Kiitos!
www.ainola.fi
www.halosenniemi.fi

Eero Isola ja Juhani Mäkelä, 8E

perjantai 29. toukokuuta 2015

Kesän kynnyksellä

Kevään viimeiset viikot ovat olleet Ehnroosilla täynnä erilaisia mukavia tapahtumia ja tempauksia. Alla olevat kuvat kertovat iloisista tunnelmista.


Ysien juhla alkoi perinteisellä kirkko-osuudella, jatkui juhlalounaalla ja huipentui gaalatilaisuuteen
























Opettajat ja ysit kisasivat pesismestaruudesta. Onnea ysit!




Ettei turhia huolia jää lukuvuoden päätteeksi hampaankoloon, oli pihalle eräs aurinkoinen päivä ilmestynyt purkupenkki. Vuorotellen opettajat ja oppilaat kuuntelivat kaikkien huolia. Nyt voimme huoletta lähteä lomalle!


perjantai 22. toukokuuta 2015

Kevät on hienoa aikaa luonnossa!


Torstaina aiheena olivat vesiselkärangattomat. Haavein ja muoviastioin varustautuneina kävimme 7CERN-luokan kanssa tutkimassa Mäntsälänjoen elämää. Joen pinnan tuntumasta löytyikin paljon mielenkiintoisia eläimiä! Muutama haavin veto ja saimme ihastella mm. erilaisia korennon toukkia ja kotiloita. Muoviastioissa kuhisi elämää, kun iso- ja pikkumalluiaiset sekä hopeasepät risteilivät pitkin veden pintaa. Saimme haaviin pari isoa talvehtimisen jälkeen munimaan herännyttä vesiskorpioniakin. Nämä luteisiin kuuluvat hyönteiset saavat happea peräpään pitkällä happiputkella veden pinnasta. Ihmettelyn ja lajien tunnistamisen jälkeen oppilaat päästivät näyte-eläimet hellästi takaisin veteen. Oppilaat jäivät jännittyneinä miettimään uskaltaako kesällä uida. Järvi kun kuhisee kaikenlaisia pieniä saalistajia!

tiistai 28. huhtikuuta 2015

Luovuutta etsimässä




Vierailimme viime syksynä 9CERN-luokan kanssa CERN-luokkien pääsponsorin Mäntsälän Sähkön vesivoimalaitoksella tutustuen siihen, miten vesivoimalla tuotetaan sähköenergiaa.
Vaikka sähkön tuotantoon liittyvät asiat tulevat opiskeltaviksi vasta yhdeksännen luokan kevätlukukaudella, antoi vierailu oppilaille pohjatietoa siitä, miten generaattori toimii ja mikä on sen merkitys sähkön tuotannossa. Vierailu oli varsin monipuolinen ja oppaamme esitteli laitoksen toiminnan hyvin mielenkiintoisesti.

Kun olemme asioita teoriassa nyt kevätlukukaudella opiskelleet, on osoittautunut, että vierailu Mäntsälän Sähkön voimalaitoksella oli 9CERN-luokan oppilaille hyvä käytännön konkreettinen kokemus. Tunneilla onkin voitu usein keskustella teorian ja käytännön kohtaamisesta ja opettaja on voinut viitata vierailulla nähtyihin asioihin.

Eräällä tunnilla teimme sähköopin käytännön töitä. Vaikka työt on suunniteltu niin, etteivät ne aiheuta vaaraa, on työohjeita kuitenkin noudatettava.  Laitteet voivat mennä rikki vääränlaisesta käytöstä tai työt eivät toimikaan suunnitelmien mukaan. Tunnin aikana eräs oppilas totesi sähköopin perustöitä tehdessämme ja niitä tarkasti ohjeistaessani seuraavaa: ”peruskoulu tappaa kaiken luovuuden”.  Jäin pohtimaan tätä lausahdusta. Onko todella näin? Miten voisin mahdollistaa oppilaille kokemuksen siitä, että heidän luovuutensa saisi kasvaa ja kukkia – edes hetkellisesti – edes silloin tällöin.

Päätin toteuttaa seuraavalla 9CERN-luokan fysiikan tunnilla mahdollisuuden luovuuden kokeilemiseen. En antaisi oppilaille valmista ohjetta, vaan he saisivat itse pohtia miten ratkaisisivat fysiikan aihepiiriin liittyvän ongelman. Mielenkiintoista olisi ollut kehittää jokin sähköoppiin liittyvä työ, mutta päätin ottaa helpon arkielämän aihepiiriin liittyvän tehtävän, jota oppilaiden olisi helppo lähestyä. Aiheena oli miten kynttilän saisi sammutettua parin metrin etäisyydeltä puhaltamatta sitä perinteisellä tavalla. Tähän työhön olisi ollut hyvin helppo ohje fysiikan tai kemian keinoin, mutta nyt ei ollut tarkoitus lähteä seuraamaan valmiin ohjeen neuvoja vaan yrittää pohtia moninaisia ratkaisuja.

Aloitimme työn luovan ongelmanratkaisun menetelmällä eli aivoriihellä. Kaikki ideat ja ehdotukset olisivat hyväksyttyjä ja arvokkaita. Lisäksi kaikkien ryhmäläisten ajatukset kirjattaisiin paperille. Näin myös toimittiin. Oppilaat ehdottivat sammuttamista muun muassa lehtipuhaltimella, matalalla bassoäänellä, ottamalla happi pois, heiluttamalla pahvilevyä, pihdeillä ja teipillä, vesipyssyllä, odottamalla, kauko-ohjattavalla helikopterilla, sylkäisemällä, mittanauhalla, vaahtosammuttimella, aivastamalla,  tuulettimella, hiustenkuivaajalla, kortilla, kepillä, vesisuihkulla, taikatempulla, suihkepullolla tai hakemalla norsu suihkuttamaan vettä päälle. Lisäksi ehdotettiin, että kynttilä sammuisi heittämällä kynttilää puhelimella, vesi-ilmapallolla, märällä rätillä tai heittoveitsellä. Mitä enemmän ideoita olisi tuotettu sitä enemmän niistä saattaisi löytyä toteutuskelpoisia ideoita.

Kun aivoriihityöskentely oli ohi, kukin ryhmä valitsi kirjaamiensa ajatusten joukosta kaksi ideaa, joita lähtisivät suunnittelemaan ja jatkotyöstämään. Ryhmäläiset piirsivät valitsemistaan toteuttamiskelpoisista tavoista sammuttaa kynttilä sarjakuvanomaisen piirroksen ja kirjasivat siihen, mitä välineitä sammuttamiseen tarvitaan.

Opettajana oli ilo katsella ryhmien työskentelyä ja kuunnella heidän villeimpiä ehdotelmiaan. Ihailin oppilaiden kekseliäisyyttä ja nautin katsellessani joidenkin oppilaiden suurta innostuneisuutta heidän esittäessään suunnitelmiaan.

Suunnitelmat on myös testattava käytännössä ja arvioitava niiden toimivuutta. Emme ole vielä kokeillet käytännössä, miten valitut ideat toimivat. Tämä on kuitenkin tarkoitus tehdä toukokuussa heti, kun kokeet on pidetty. Vaikka aionkin lopuksi paljastaa sen ”ohjeeni”, miten tämä työ ”olisi pitänyt” toteuttaa, voin kysyä mistä kaikesta olisinkaan opettajana ja mistä kaikesta oppilaat olisivatkaan jääneet paitsi, jos olisimme tehneet kynttilänsammutustyön ohjetta noudattaen? Keksimisen riemusta ja haasteellisuudesta.

Johanna Kaarre
Matemaattisten aineiden lehtori

maanantai 20. huhtikuuta 2015

Koulutuksella tulevaisuuteen

Nykyisten 8.-luokkalaisten tulevaisuuden koulutusvalintoja pohjustettiin Mäntsälän lukiolla viime viikolla järjestetyssä tilaisuudessa. Paikalle oli saapunut runsaasti sekä huoltajia että oppilaita. Mäntsälän yläkoulujen opinto-ohjaajat kertoivat perusopetuksen ohjauksesta, ja toisen asteen toimijat herättelivät kuulijoita pohtimaan nuorten tulevia koulutus- ja uravalintoja.

Tilaisuuden järjestivät yhdessä Keudan ammattiopiston Mäntsälän koulutusyksiköt, Mäntsälän lukio ja Mäntsälän yläkoulut.

Tilan upeasta koristelusta ja herkullisista tarjottavista vastasivat Keudan opiskelijat Lukkarinpolulta ja Saaren kartanolta.


Opinto-ohjaaja Jukka Maja kertoi urasuunnittelun näkökulmista.

Lukion opiskelijat viihdyttivät osallistujia musiikkiesityksillään.