maanantai 9. huhtikuuta 2012

Ehnroosilaiset Cernissä

Ehnroosin ensimmäinen Cern-luokka eli nykyinen 9C teki kauan odotetun leirikoulumatkan Ranskan La Plagneen maaliskuun lopulla. Leirikoulua varten oli kerätty varoja kolmen vuoden ajan ja sitä tuki huomattavalla panoksella myös Cern-luokkien kummiyritys Mäntsälän Sähkö.

Leirikoulun pääkohteena oli Cernin tutkimuskeskus Ranskan ja Sveitsin rajalla. Kilometrien mittainen putki, jossa hiukkasia kiihdytetään lähes valon nopeuteen ja törmäytetään sitten toisiinsa, kulkee maan alla näiden kahden valtion välillä. Pääsimme tutustumaan Cerniin Riitta Rinta-Filppulan johdolla ja tapasimme myös fyysikoita, jotka kertoivat työstään Cernissä.

Muita tutustumiskohteita olivat Annecyn kaupunki, sen linna ja vanha kaupunki sekä siellä sijaitseva kellovalimo. Kuuluisa Paccardin valimo on valmistanut mm. Yhdysvaltain Liberty Bell –kellot ja Pariisin Sacré-Cœurin kirkon kellon. Lähtöpäivänä teimme myös pikaisen kierroksen Genevessä ja näimme sen kuuluisan suihkulähteen sekä YK:n päämajan.

Leirikoulun ohjelmaan kuului myös laskettelua paikallisen hiihdonopettajan johdolla. Ne, jotka eivät lasketelleet, pääsivät ihailemaan alppimaisemia kabiinihisseillä, jotka veivät aina 3250 metrin korkeuteen. Siellä kävimme jääluolassa ja nautimme auringonpaisteesta kahvilan terassilla.

Parhaan käsityksen matkan annista saa 9C:n oppilaiden matkaraporteista, joista seuraavat otteet ovat peräisin:

”Ruoat olivat hyviä, vaikka majoitustilat eivät vastanneet odotuksia ollenkaan. Viikko onnistui kuitenkin mahtavasti, käytävän viemärin hajusta huolimatta, ja kaikilla oli hauskaa. Kaikilla hyvä mieli, majoitustilat olivat todella pienet, mutta alppimaisemat olivat huikeat. Cernissä Atlasta esittelevä mies oli todella hauska ja muutenkin päivän reissu Cerniin oli paljon mukavampi, mitä me oppilaat olimme odottaneet. Annecy oli taas pieni, vanha ja mukava turistikaupunki, jossa hienoa vanhaa kaupunkia oli paljon.”

”Markus Nordberg kertoi meille ATLAS-koeaseman toiminnasta. Kuinka koeasema ottaa kuvia hiukkasien osuessa toisiinsa ja esittelyn 3D-efektien hyödyntämisestä ATLAS-laitteiston esittelyvideossa. Sen jälkeen matkaopas johdatti meidät syömään ja kävelyretkelle tietokonekeskukseen sekä Cernin paloasemalle, jossa suomalainen palomies Toni Jaako kertoi palolaitoksen toiminnasta.”

”Matkan kohokohtia olivat päivä Annecyssä ja Alpeilla lasketteleminen. Annecyssä oli erittäin lämmin ja kaunista torstaina kun olimme siellä ja muutenkin Annecy on olemukseltaan mukava kaupunki kierrellä. Alpeilla lasketteleminen on taas ainutkertainen kokemus, joten on mahtavaa, että pääsimme laskettelemaan.”

”Cernin reissu oli kaikista mielenkiintoisin, siihen jakso keskittyä, koska sitä ymmärsi ja ei ollut vielä silloin rättipoikkiväsynyt.”

”Ei siinä ne negatiiviset asiat enää haitannut, kun oli niin hauskaa. Yleisesti ottaen ihan huippureissu! Lähtisin milloin tahansa uudestaan”