tiistai 4. kesäkuuta 2024

TIKU-valinnaiskurssi 7. luokalla (kemia)

 

Tässä on esimerkkejä projekteista, joita TIKU-valinnaisen tunneilla on tehty.


Testasimme mitä tapahtuu, kun tulppaaneja ja sellereitä laitetaan värilliseen veteen viikon ajaksi. Työssä värjäsimme vettä elintarvikeväreillä ja leikkasimme tulppaanien ja sellereiden varret poikki puolesta välistä. Kun sitten leikatut kasvit laitettiin värjättyyn veteen viikoksi, oli kasvien väri muuttunut värjätyn veden väriseksi.

Toinen tutkimus oli eri aineiden liukeneminen toisiinsa. Otimme vettä, ruokaöljyä, tärpättiä ja ruokasuolaa, joilla testasimme miten ne liukenevat toisiinsa. Suola liukeni veteen, muttei ruokaöljy eikä tärpätti. Tärpätti liukeni ruokaöljyyn muttei suolaan eikä veteen. Samoin kävi ruokaöljylle.


Kolmas tutkimus oli “salapoliisityö”, jossa happamuuden ja muiden ominaisuuksien perusteella piti selvittää mikä aine on kyseessä. Aineet olivat perunajauho, suola, sooda ja vehnäjauho.

Aineiden tiheyksiä tutkimme sokerisateenkaarien avulla. Me värjäsimme vettä ja liuotimme eri värisiin vesiin eri määrän sokeria, kun sitten laitoimme enimmän sokerimäärän omaavan värin (punainen) alimmaksi ja vähiten sokeria omaavan ylimmäksi (violetti), niin kaikki värit yhdessä muodosti sateenkaaren.

 

 

 

 

 

Maitoväritaideteos. Laitoimme maitoa petrimaljan pohjalle ja pudottelimme tippoja elintarvikeväriä perään. Tämän jälkeen dippasimme vanupuikon tiskiaineeseen ja rupesimme sorkkimaan maitoa, jotta värit leviäisivät ja saisivat lopputuloksen näyttämään... Taiteelliselta.

 

 

 

 


 

 

 

Yhdistimme myös kemian ja kotitalouden työskentelyä. Pääsimme tekemään kotijuustoa ja perunarieskoja sekä mustikkatrion. Mustikkatriossa tutkimme, miten mustikka toimii luonnonindikaattorina.

 

 

  

Huhti-toukokuussa osallistuimme Mäntsälän yrittäjien järjestämään julistekilpailuun. Saimme mukaan jopa 7 yritystä, kuten Kimmin ja Helmililjan. Mainokset ovat esillä kesällä 2024 Keskuskadun pylväissä.




Kevään luokkaretkellä Helsingissä vierailimme Luonnontieteellisessä museossa, jossa pääsimme tutustumaan muun muassa museon eliökokoelmiin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blogiteksti ja kuvat: Juho Pallaskari ja Aapo Johansson 7C sekä Jenna Salmijärvi (opettaja)