perjantai 27. tammikuuta 2023

 

Kirsti Manninen luennoi Ehnroosilla

 

”Miksi mielikuvitus on tärkeää?” Tämän kysymyksen äärelle oli koko Ehnroosin koulun väki pysähtynyt, kun koulun tapahtumarikas syyslukukausi sai jatkoa. Oli maanantai-iltapäivä 12.12.2022, ja koko koulun sali oli hiljentynyt kuuntelemaan mäntsäläläisen kirjailija-käsikirjoittaja Kirsti Mannisen pitämä luentoa lukemisen ja mielikuvituksen tärkeydestä. 

Luennossaan Manninen lähestyi mielikuvituksen merkitystä monelta eri kantilta. Hän korosti erityisesti sitä, kuinka meidän on lukiessamme tehtävä itse omat kuvanauhat päähämme. Meidän on käytettävä mielikuvitustamme, joka on yksi suurimmista voimavaroistamme. ”Kun sinä rakennat itse oman kuvanauhan, silloin sinä käytät sitä kaikkea, mikä on mahdollista. Jos sinä aina otat vain sen, jonka toiset ovat sinulle valmiiksi lautaselle mättäneet, niin silloin sä et koskaan pääse maistamaan sitä miltä asiat oikeasti maistuvat.” Näin Manninen tiivisti asian.

Manninen jakoi myös mieleenpainuvan vertauskuvan hirsitalosta romaanina: kirjailija tekee taloon tukevat perustukset, pilkkoo siihen tarvittavat puut sekä rakentaa talon pala palalta. Talon muuten ollessa valmis hän viimeistelee talon vielä sisältäpäin, sisustaa sekä hienosäätää kaikki pienimmätkin yksityiskohdat. Sen jälkeen kirjailija tarkastelee kaikkea tekemäänsä ja näkee asiat omanlaisenaan. Sitten taloon astelee lukija, joka katselee taloa eri silmin. Hän näkee saman talon aivan erilaisena. Tätä kutsutaan lukemisen taiaksi.

                      Luennon aikana Mannisen tuotannon laajuus valkeni vielä uuteen ulottuvuuteen. Yli sata romaania sekä lukuisia TV- käsikirjoituksia kirjoittanut Manninen tiesi mistä puhuu. Saimme kuulla monta hulvatonta tarinaa erilaisten projektien tuotannosta. Kaiken kaikkiaan luento oli koko koululle hauska ja monella tapaa opettavainen ja ajatuksia herättävä kokemus.

”Mielikuvitus on se, jonka avulla te voitte tuntea miltä toisesta ihmisestä tuntuu. Sen avulla te voitte ratkaista kaikki ongelmat”, sanoi Manninen. ”Ja siksi mielikuvitus on tärkeää.”

 

Saara Leinonen 9C

Kirjailija-käsikirjoittaja Kirsti Manninen Ehnroosin koululla