tiistai 31. tammikuuta 2017

8C-luokan syksy 2016




Olemme oppineet syksyn CERN-tuntien myötä paljon vesistä ja metsistä. Olemme tutkineet vesinäytteitä, joita toimme kouluun mm. lammesta, aineiden pH- arvoja, emäksisyyttä, happamuutta ja neutraloitumista. Metsään liittyen olemme tehneet diaesityksiä puun käsittelystä, paperin valmistuksesta ja puun käyttötarkoituksista.
Parhaita tunteja oli kun teimme testejä ja niissä myös oppi käyttämään eri välineitä ja aineita. Vierailimme lokakuussa Viikinmäen jätevedenpuhdistamolla sekä Tekniikan museossa Helsingissä.

Viikinmäen jätevedenpuhdistamo 
.
Kuva


Jätevedenpuhdistamolla meidät opastettiin istumaan auditorioon, jossa meille kerrottiin diaesityksen avulla jätevedenpuhdistuksen perusasiat. Esityksen jälkeen otimme huomioliivit päällemme ja vierailijakortit kaulaamme, jonka jälkeen suuntasimme isoon maanalaiseen luolaan, jossa vedenpuhdistus tapahtui. 


Sisältä puhdistamon ilma oli todella lämmintä ja kosteaa, vähän kuin sademetsissä, mutta puhdistamossa haisi pahalle. Puhdistamo-alue on laaja, koska se sisältää 54 allasta. Puhdistuksen vaiheita on kuusi: välppäys, hiekanerotus, esi-ilmastus, esiselkeytys, ilmastus, jälkiselkeytys ja biologinen suodatin. 

Heti maan alle päästyämme haistoimme kamalan löyhkän, joka jätevedestä tuli (haju oli niin kamala, että se pitää kokea itse, että tajuaa, kuinka kamala haju se oikeasti on). Maan alla meille avautui valtavan kokoinen sokkelo, jonka uumenissa veden puhdistus tapahtui vaiheittain. Tuntui siltä, että verkosto jatkui loputtomiin ja että näimme vain pienen osan koko maan alaisesta veden puhdistamosta. 

Onneksi hajuun kumminkin tottui nopeasti.  Aika luolissa kului rattoisasti oppaan selityksiä kuunnellen ja luolasta toiseen kulkien. Lopulta kun pääsimme taas maanpinnan tasolle pois luolaston löyhkästä, laitoimme huomioliivit naulaan ja aloimme tehdä lähtöä retkemme seuraavaan kohteeseen, Tekniikan museoon.


Tekniikan museo 

Kuvahaun tulos haulle tekniikan museo
Tekniikan museo sijaitsee Helsingin Vanhassakaupungissa. Se on vuonna 1969 perustettu erikoismuseo, joka esittelee suomalaisen teknisen alan kehitystä. Näyttelyssä esillä on tekniikan alaa kuvaavaa aineistoa.  
Tekniikan museo on rakennettu vanhaan vedenpuhdistamoon. 1960- luvulle asti se toimi Helsingin vesilaitoksena, jossa puhdistettiin Vantaanjoen vettä talouskäyttöön. 

Kävimme opastetulla kierroksella, jossa käytiin läpi vedensuodatusta, sähköntuottamista vesihöyryllä ja muita asioita. Kierros oli ihan hauska ja opimme asioita.  

Kuvahaun tulos haulle tekniikan museo 

Aluksi saimme esittelykierroksen vuonna 1960 luvulle saakka toiminnassa olleeseen Helsingin vesilaitokseen.  
Kiersimme oppaan kanssa veden puhdistukseen käytetyt rakennukset ja hän kertoi niistä. Ensimmäisessä rakennuksessa ennen vanhaan puhdistettiin vettä hienon hiekan avulla. Toisessa rakennuksessa tuotettiin sähköä vesivoiman avulla ja sitä muutettiin myös höyryvoimaksi. 

Kuvahaun tulos haulle tekniikan museo


Kuvahaun tulos haulle tekniikan museo 

Esittelykierroksen jälkeen saimme aikaa tutustua tekniikan museon näyttelyyn; metsäteollisuuteen, kemiaan, hissitekniikkaan ja vedenpuhdistukseen.  
Näyttelyssä pystyi mm. Kokeilemaan morsetusta, matkustamaan vanhalla hissillä (vuodelta 1920) ja tutustumaan Suomen eri aikakausien sisustukseen (mm. 1970-luvun olohuoneeseen) ja metsäteollisuuteen.  
Tekniikan museon yksi merkittävin esine on Elektroninen SarjaKOmputaattori ESKO, Suomen ensimmäinen tietokone. 

Teksti 8C, kuvat Viikinmäen jätevedenpuhdistamo ja Tekniikan museo