Sveitsin
ruokakulttuuri
Sveitsiin yhdistetään monia ruokia, kuten juustot. Perustuu Sveitsin Kantonien omaleimaisiin
ruokakulttuureihin, jotka ovat syntyneet satojen vuosien aikana. Sveitsissä
suositaan oman maan antimia. Sveitsin ruokaperinteessä on vaikutteita
Ranskasta, Saksasta ja Italiasta. Perinneruokia ovat juusto- ja lihafondue,
raclette, rösti sekä suklaa erilaisissa muodoissa. Sveitsin suklaat ja juustot
ovatkin maailmankuuluja. Ruokakulttuuri vaihtelee alueittain. Valmistimme koulussa
sveitsiläisen menuun, johon kuului raclette, fondue, rösti ja makeita
leivonnaisia.
Yleistä tietoa fondueista:
Peräisin ranskankielisen Sveitsin ja Savoijin alueelta.
Fondue tulee ranskankielestä ja tarkoittaa sulaa. Fondue valmistetaan
kattilassa jota lämmitellään sprii-liekillä ja suurustetaan. Aineina joko
suklaata tai juustoa riippuen valmistetaanko suklaa vai perusjuusto
fondueta. Fonduen syöntiin liittyy
tapoja ja perinteitä esim. jos pudotat leipäpalan fondueen siitä seuraa ryhmän
määräämä rangaistus, perinteisesti pitää suudella viereistä toveriaan.
Yleistä tietoa röstistä:
Rösti on perinteinen sveitsiläinen ruoka. Se oli alun perin suosittu aamupalaruoka
maatiloilla. Jotkut pitävät röstiä Sveitsin kansallisuusruokana.
Yleistä tietoa racletesta:
Rakletti on ominainen Sveitsin ja Ranskan Sveitsin
puoleisten osion ruokalajit. Rakletti on sekä juusto että kyseisestä juustosta
valmistettu fondue ruokalaji. Perinteinen raclette on puoli kova sisältä
kypsytetty, täysi rasvainen lehmän maidosta tehty juusto. Raclette grillissä
valmistuvat makkarat ja kasvikset, jotka nautitaan sulatetun juuston kera.
Fiilikset menusta:
Parasta oli suklaafondue. Fonduen kanssa oli paloiteltuja
hedelmiä ja vaahtokarkkeja. Porkkanakakku oli myös hyvää. Patonki oli hyvää,
mutta juustofondue, johon patonki kastettiin, ei ollut niin hyvää.
© 9 C:n oppilaat