Hirvihaaran Kartanon keittiömestari Mikko Liikaluoma
vieraili 9C:n kotitaloustunnilla kertomassa ranskalaisesta ruokakulttuurista.
Mikko on omien sanojensa mukaan ”frankomaani” ja on käynyt eri puolilla Ranskaa
lähes 20 kertaa. Valmistimme gratinoitua sipulikeittoa ja keittojen muhiessa
kattiloissa hän kertoi kokemuksistaan ranskalaisesta keittiöstä.
Ranskalaisten aamupala on varsin kevyt, kuppi kahvia ja croisantti
ja pala patonkia marmeladin kera riittää. Lounas on jo isompi ja se nautitaan
rauhassa työtovereiden kanssa. Illalla vielä koko perhe kokoontuu yhteisen
monen ruokalajin illallisen ääreen.
Ranskalainen ruokakulttuuri eroaa suomalaisesta siten, että
me syömme useammin päivässä. Ranskalaiset eivät harrasta välipaloja juuri
ollenkaan. Meillä syödään useammin ja nopeammin, ranskalaiset panostavat
aterioihinsa täysillä ja nauttivat ne rauhassa hyvässä seurassa. Panostus näkyy
esim. siinä, että eineksiä ei Suomeen verrattuna käytetä juuri ollenkaan.
Sipulikeitto oli yllättävän hyvää ja Mikko kertoi monia
asioista, joista emme ennestään tienneet. Tieto on varmasti hyödyksi
lähtiessämme ensi keväänä luokkaretkelle Ranskaan.