tiistai 26. marraskuuta 2013

Ranskalaista ruokakulttuuria


Hirvihaaran Kartanon keittiömestari Mikko Liikaluoma vieraili 9C:n kotitaloustunnilla kertomassa ranskalaisesta ruokakulttuurista. Mikko on omien sanojensa mukaan ”frankomaani” ja on käynyt eri puolilla Ranskaa lähes 20 kertaa. Valmistimme gratinoitua sipulikeittoa ja keittojen muhiessa kattiloissa hän kertoi kokemuksistaan ranskalaisesta keittiöstä.

Ranskalaisten aamupala on varsin kevyt, kuppi kahvia ja croisantti ja pala patonkia marmeladin kera riittää. Lounas on jo isompi ja se nautitaan rauhassa työtovereiden kanssa. Illalla vielä koko perhe kokoontuu yhteisen monen ruokalajin illallisen ääreen.

Ranskalainen ruokakulttuuri eroaa suomalaisesta siten, että me syömme useammin päivässä. Ranskalaiset eivät harrasta välipaloja juuri ollenkaan. Meillä syödään useammin ja nopeammin, ranskalaiset panostavat aterioihinsa täysillä ja nauttivat ne rauhassa hyvässä seurassa. Panostus näkyy esim. siinä, että eineksiä ei Suomeen verrattuna käytetä juuri ollenkaan.

Sipulikeitto oli yllättävän hyvää ja Mikko kertoi monia asioista, joista emme ennestään tienneet. Tieto on varmasti hyödyksi lähtiessämme ensi keväänä luokkaretkelle Ranskaan.