torstai 19. joulukuuta 2013

KUORON JOULUINEN TERVEHDYS VANHUKSILLE

Ehnroosin koulun kuoro kävi keskiviikkona 18.12. esittämässä jouluisen tervehdyksensä Mäntsälän seurakunnan vanhusten joulujuhlassa. Joulutervehdyksestä on jo muodostunut perinne usean vuoden ajalta. Tänä vuonna kuoro esitti laulut Tulkoon joulu sekä Joulu joka päivä. Kuorossa laulaa noin 30 yläkoulun oppilasta eri vuosiluokilta.

Eeva Karhi, musiikin lehtori

maanantai 9. joulukuuta 2013

Itsenäisyyspäivän juhlintaa Ehnroosilla

EHNROOSIN KOULU JUHLI SUOMEN ITSENÄISYYTTÄ 5.12.

Aamulla koulun 9.-luokkalaisista muodostettu soihtukulkue kävi perinteiseen tyyliin laskemassa seppeleen Mäntsälän sankarihaudoille. Hautausmaalta soihtukulkue jatkoi matkaansa Ehnroosin koulun yläpihalle, johon koko koulu oli kokoontunut lipunnostoon Sibeliuksen Finlandia-hymnin soidessa taustalla. Lipunnostosta siirryttiin monikselle itsenäisyysjuhlakonserttiin.

Konsertin juontajina toimivat Daniel Pensasto sekä Rasmus Tapper.

Konsertin teemana oli tänä vuonna monikulttuurisuus ja lauluja oli valittu sen perusteella, mistä maista tai kulttuureista koulussamme on oppilaita. Aluksi kuoro esitti kahden maamme vanhimman kulttuurivähemmistön laulut: suomenruotsalaisen Syyslaulun sekä saamelaisen laulun Haltin häät.

Seuraavaksi Suvi Lukkarinen ja Riikka Kokko esittivät haitareilla tunnetun suomalaisen kappaleen Metsäkukkia. Koulussamme on vuosittain oppilaita naapurimaastamme Virosta. Orkesteri esitti virolaisen laulun Saarenmaan valssi.

Venäläistaustaisia oppilaita on myös koulussamme. 8. Luokan tanssikurssilaiset esittivät venäläisen tanssin ja kuoro ja orkesteri laulun Uralin pihlaja.

Maahanmuuttajia on maassamme erilaisista syistä. Jotkut lähtevät pakoon sotaa tai luonnonmullistuksia, jotkut avioituvat suomalaisten kanssa tai tulevat töihin maahamme. Meillä Suomessa saamelaiset ja romanit ovat joutuneet kokemaan syrjintää omassa maassaan. Tälläkin hetkellä kurdeja syrjitään Turkissa. 8. Luokan musiikin ryhmä esitti turkkilaisen laulu Uska dara. Se tarkoittaa kaupunkia.

Konsertin lopuksi kuoro esitti Eppu Normaali –yhtyeen laulun Joka päivä ja joka ikinen yö. Viimeisenä lauluna kuulimme koulumme opettajan, Antti Korkeilan, säveltämän ja sanoittaman laulun Mieti kuoron ja orkesterin esittämänä. Laulun sanat kehoittavat kuulijaa miettimään, mitä itsenäisyys nykypäivänä merkitsee.

 

Eeva Karhi, musiikin lehtori

keskiviikko 4. joulukuuta 2013

8C ja 9C luokkien vierailu Vaisalalle 28.10.2013

Vaisalan retkemme alkoi bussimatkalla kohti Vantaanlaaksoa, jossa sijaitsee Vaisalan pääkonttori.  Vaisala on meteorologisen teknologian edustaja maailmalla. Sillä on useita konttoreita ja työpisteitä ympäri maailmaa. Yritys syntyi, kun Vilho Väisälä löysi venäläisen säätutkan, radiosondin, josta hän kehitti kevyemmän ja paremman version. Ajan myötä säähavaintolaitteita syntyi yrityksessä lisää ja toiminta laajeni. Esimerkiksi lentokentillä on käytössä Vaisalan laitteita, jotka mittaavat tuulen nopeutta, sademäärää ja sumuisuutta. Maanteiden varsilla on samankaltaisia laitteita, jotka mittaavat tien lämpötilaa.

 

Perillä saimme nimellä varustetut henkilökortit. Menimme neuvotteluhuoneeseen, jossa oppaamme kertoi meille Vaisalan historiasta ja toiminnasta. Hän näytti meille myös videoita samoista aiheista. Tämän jälkeen menimme näyttelyhuoneeseen, jossa opas esitteli erilaisia Vaisalan mittalaitteita. Saimme myös seurata ilmastohavaintoja karttapallolta.

 

Palasimme takaisin neuvotteluhuoneeseen välipalatarjoilulle, jonka jälkeen lähdimme Vaisalan piha-alueelle katsomaan suurempia mittalaitteita. Näimme mm. laitteen, jolla katsotaan, miten kaukana pilvet ovat. Pääsimme lähettämään kaksi isoa säähavaintopalloa taivaalle. Säätä ennustetaan palloihin liitettävillä säätutkilla. Pallo leijailee 30 kilometriä ylöspäin kunnes poksahtaa liian laajenemisen takia. Ennen pallon lähettämistä piti vielä varmistaa Helsinki-Vantaan-lentokentältä, ettei lentokoneita ollut lähdössä pallojen reiteille. Lopuksi saimme vilkaista vielä halliin, jossa rakennettiin isoja ja arvokkaita säähavaintolaitteita.


maanantai 2. joulukuuta 2013

Vasaralle kyytiä Lukkarinpolulla!

Mäntsälän ysiluokkalaisten joukkueet ottivat jälleen mittaa toisistaan Keudan järjestämässä Taitaja9-paikalliskilpailussa Lukkarinpolulla.  Ehnroosilta kilpailuun osallistui kuusi joukkuetta, joista paras oli Hanna-Mari Saalon, Emil Elosen ja Riku-Oskari Hynnisen muodostama kokoonpano. Tämä kolmikko sijoittui toiseksi riihenmäkeläisten jälkeen ja matkaa tammikuussa Helsinkiin aluekilpailuun.
Tsemppiä sinne Hanna-Mari, Emil ja Riku-Oskari!
 
Taitaja9-kilpailuissa 9.-luokkalaiset kilpailevat kolmihenkisin sekajoukkuein kädentaitoja ja yhteistyökykyä edellyttävien tehtävien parissa. Tässä Riku-Oskari (vas.), Hanna-Mari ja Emil rakennusosaston rastilla.
Lisää Taitaja9:stä  http://www.skillsfinland.fi/taitaja-9

Teksti ja kuva: Anne Heikkinen
 

tiistai 26. marraskuuta 2013

Ranskalaista ruokakulttuuria


Hirvihaaran Kartanon keittiömestari Mikko Liikaluoma vieraili 9C:n kotitaloustunnilla kertomassa ranskalaisesta ruokakulttuurista. Mikko on omien sanojensa mukaan ”frankomaani” ja on käynyt eri puolilla Ranskaa lähes 20 kertaa. Valmistimme gratinoitua sipulikeittoa ja keittojen muhiessa kattiloissa hän kertoi kokemuksistaan ranskalaisesta keittiöstä.

Ranskalaisten aamupala on varsin kevyt, kuppi kahvia ja croisantti ja pala patonkia marmeladin kera riittää. Lounas on jo isompi ja se nautitaan rauhassa työtovereiden kanssa. Illalla vielä koko perhe kokoontuu yhteisen monen ruokalajin illallisen ääreen.

Ranskalainen ruokakulttuuri eroaa suomalaisesta siten, että me syömme useammin päivässä. Ranskalaiset eivät harrasta välipaloja juuri ollenkaan. Meillä syödään useammin ja nopeammin, ranskalaiset panostavat aterioihinsa täysillä ja nauttivat ne rauhassa hyvässä seurassa. Panostus näkyy esim. siinä, että eineksiä ei Suomeen verrattuna käytetä juuri ollenkaan.

Sipulikeitto oli yllättävän hyvää ja Mikko kertoi monia asioista, joista emme ennestään tienneet. Tieto on varmasti hyödyksi lähtiessämme ensi keväänä luokkaretkelle Ranskaan.

 

maanantai 25. marraskuuta 2013

Retki Olkiluotoon



On hämyinen aamu ja koittaa jännittävä reissu Eurajoelle. Kaikkien 9C- ja 8C-luokkalaisten mielessä on Olkiluodon ydinvoimala, sen riskit ja hyödyt energian tuoton kannalta. Lähdemme koulun yläpihalta kello 7.00 yhdessä muutaman opettajan ja Mäntsälän Sähkön töyntekijän kanssa. Kaikki ovat väsyneitä ja yrittävät pysyä hereillä. Pysähdymme pikaisesti Forssassa ja jatkamme matkaa. Seuraava etappimme on Vuojoen kartanossa, jossa nautimme Mäntsälän Sähkön tarjoaman herkullisen, monen ruokalajin lounaan.

9C-luokan poikia lounaalla Vuojoen kartanossa


Saavuimme Olkiluodon ydinvoimalaan puolilta päivin. Olkiluodossa meille näytetään esittelyvideoita Olkiluodon toiminnasta, jonka jälkeen pääsemme kiertoajelun kautta ydinjätteen loppusijoitusluolaan. 





















Tultuamme luolasta jouduimme säteilymittaukseen ja sen jälkeen Olkiluodon omaan näyttelyyn, jossa sai itse mm. polkea polkupyörällä sähköä tai kokeilla, miltä tuntuu mennä 400 metrin syvyyteen hissillä.  




Näyttelyssä pääsi itse kokeilemaan ja testaamaan ydinvoimalaan liittyviä ilmiöitä
Tämän kaiken jälkeen meille vielä tarjotaan muffinsseja ja limpparia. Klo 15.00 lähdemme kotia kohti. Matka tuntuu pitkältä, onneksi pidämme hengähdystauon puolessa välissä matkaa. Olemme perillä Mäntsälässä klo 19.00. Kaikki ovat reissun jälkeen aivan väsyneitä mutta kovin tyytyväisiä onnistuneeseen retkeen.

Kiitos Mäntsälän Sähkölle opettavaisesta reissusta!





Teksti: Miika Aukio & Jesse Paananen 9C

maanantai 18. marraskuuta 2013

Jatko-opintoilta valotti toiseen asteen koulutusvaihtoehtoja

Mäntsälän yläkoulujen yhteinen jatko-opintoilta keräsi keskiviikkona 13.11.2013 Myllymäen koululle runsaasti kiinnostuneita kävijöitä. Paikalla oli lähialueiden toisen asteen koulutusmahdollisuuksia esittelemässä toistakymmentä esittelijää ja heidän lisäksi usealta koululta oli esittelijöiden mukaan lähtenyt opiskelijatutoreita.

Porvoon Amistoa oli esittelemässä opinto-ohjaaja Sirpa Harju
ja entinen ehnroosilainen Jesse Vuori


Jatko-opintoillan ajatuksena on, että ysiluokkalaiset voivat tulla paikalle saamaan lisätietoja lähialueen koulutustarjonnasta. Tervetulleita olivat myös huoltajat.
Toisen asteen esittelijöiden lisäksi paikalla olivat molempien yläkoulujen opot antamassa lisätietoja yhteishausta.

Tänä vuonna tapahtuma järjestettiin messutyyppisesti ja paikalla oli runsaasti väkeä koko puolitoista tuntia.


torstai 14. marraskuuta 2013

8C-luokkalaiset Itämeri-tutkijoina


Päiväni Itämeri-tutkijana
Tiistaina 24. syyskuuta 8c starttasi bussilla kohti Helsingin Kaivopuistoa. Matkalla Tarja-ope kertoi faktoja saaresta. Saavuimme satamaan ja ensimmäisenä bongasimme tulokaslajin merimetson lentämässä.
Saarelle oli lyhyt laivamatka. Paatti näytti huteralta ja keinuvalta lähestyessään satamaa. Saarella menimme ensimmäisenä katsomaan mielenkiintoisia akvaarioita, joissa oli Itämerestä otettuja lajeja, kuten haukia, kampeloita ja leväkatkoja. Söimme eväitä vedeneukon kodissa Vellamossa, jossa sai pukeutua Itämeren asukkeihin. Luokkakaverini Tia pukeutui vesiskorpioniksi, Tarja-ope pukeutui kilkiksi ja Reeta-ope merirokoksi.
Tarja, Reeta ja Tia-Maria Itämeren asukkeina.

Eväshetken jälkeen jakauduimme kahteen ryhmään, toinen ryhmä lähti kiertämään saarta, toinen haavimaan planktonnäytteitä ja veden selkärangattomia. Saarta kiertäessä kävelimme upeilla kallioilla ja löysimme merkin venäläisistä sotilaista 1900-luvulta. Näimme myös kyhmyjoutsenperheen, joiden poikasilla oli vielä harmaanrusehtava höyhenpeite. Katselimme kiikareilla lintuja (kuva alla), jotka liitelivät yläpuolellamme, kuten harmaalokkeja. Hieman myöhemmin ryhmät vaihtoivat osia, jolloin pääsin haavimaan meren selkärangattomia ja planktoneita. Haaviini tarttui pikkumalluainen, katkoja, surviaissääskentoukkia, leväsiiroja ja vesikirppuja.
Eläinplanktonnäytteistä löytyi petovesikirppu ja hankajalkaisia. Petovesikirppu on tulokaslaji Mustanmeren ja Kaspianmeren alueelta, joka on levinnyt todennäköisesti Itämereen laivojen painolastivesien mukana. Se tarttuu pitkällä ”hännällään” verkkoihin ja limoittaa verkkoja. Ensimmäiset petovesikirppuhavainnot tekivät kalastajat, jotka ihmettelivät verkojen limaisuutta. Hankajalkaiset ovat vikkeliä pieniä planktoneita. Vesinäytteestä isoimmat voidaan nähdä jopa paljain silmin. Hankajalkaisryhmä on tärkeä ryhmä Itämeren jännittävässä eläinplanktonissa.
Saimme haaviimme myös kasviplanktonia. Sinilevät ovat yhdestä solusta koostuvia eliöitä. Sinilevä ilmaantuu usein vesistöömme heinäkuussa, kun on lämmintä. Mitä enemmän on ravinteita ja lämpöä, sen paremmin sinilevä kukkii. Sinilevävedessä uimista kannattaa välttää. Vettä ei myöskään saa käyttää ruokakasvien kasteluun. Rannalta löytyi myös rakkolevää ja suolilevää. Rakkolevä on sekovartinen levä. Levässä on pareittain ilmarakkoja, jotka kannattelevat rakkolevää lähemmäksi valoa. Suolilevä on vihreä, suolimainen ja haaraton levä. Varressa on epäsäännöllisesti ilmarakkuloita. Ne kasvavat kovassa maapohjassa ja matalassa merivedessä.
Oppaamme Asta on tutkinut monta vuotta hylkeitä ja on löytänyt hylkeiden rasvakudoksesta PCB yhdistettä, joka on haitallista. Sitä on hylkeissä 10ml yhdessä kilossa. Sopiva määrä on 1ml kilossa, joten tuo on kymmenkertainen määrä ja siten haitallinen. PCB ei lähde rasvakudoksesta, vaikka eläin ei söisi mitään. PCB yhdistettä käytettiin itsekopioivissa papereissa, liimoissa ja maaleissa, kun paperit joutuivat veteen, yhdiste liukeni veteen ja aiheutti ongelmia.
Lähdimme Harakasta 15.30. Olin itse todella positiivisesti yllättynyt, kuinka mielenkiintoista siellä oli. Bussissa oli aika rauhallinen tunnelma, viisi tuntia ulkona on kyllä aika väsyttävää puuhaa…
Laura Uusi-Simola 8c



Tia-Maria ja Laura bongaamassa lintuja.

maanantai 11. marraskuuta 2013

Nukketeatteria päiväkodille

8. luokan ilmaisutaidon ryhmä kävi esiintymässä Ehnroosin päiväkodin lapsille  30.10. ja 6.11. Ryhmä oli itse dramatisoinut sadut ja tehnyt keppinuket, lavasteet ja rekvisiitat satuihin Kirjava kana, Kaupunginsoittajat sekä Saapasjalkakissa. Kussakin näytelmässä yksi henkilöistä esiintyi "oikeana" henkilönä, muut olivat keppinukkehahmoja.
 
Päiväkotilapset ovat kiitollista yleisöä ja hyvä harjoittelukohde ilmaisutaidon ryhmille.
 
Eeva Karhi

 
 
Aasi, kissa, koira ja kukko lähtevät kaupunkiin perustamaan soittokuntaa, koska heillä kaikilla menee huonosti. Matkalla he näkevät talon, jossa on rosvoja ja paljon ruokaa. Eläimet ajavat rosvot talosta pois ja jäävät sinne asumaan.
Näytelmä meni meidän mielestä hyvin, mutta joissain kohdissa olisi voinut puhua vähän kovempaa.



Keskiviikkona 30. lokakuuta Ehnroosin koulun ilmaisutaidon ryhmä, joka oli jaettu useampaan pienempään ryhmään, esitti tuttuja lastensatuja Ehnroosin päiväkodille. Meidän ryhmämme esitti tarinan Kirjava kana. Näyttelijöinä ja esityksen suunnittelijoina olivat Tiltu, Iida, Matias, Aino ja Iiris.
Projektimme valmistui melko nopeasti, sillä melkein jokaisella oli paljon ideoita kohtauksien toteuttamiseen. Esityksemme sisälsi paljon ääniä, jotka elävöittivät tarinaa. Yleisö näytti pitävän myös oikeasta leivästä ja taikinasta, jotka sisältyivät esitykseen.


Saapasjalkakissa-ryhmä
Tarina kertoo pojasta, joka sai perinnöksi kissan, joka auttaa häntä pääsemään kuninkaan suosioon. Lopuksi poika, josta on tullut Carabasin markiisi kissan ansioista, saa puolisokseen prinsessan.
Sara, Saana, Janette ja Wilma




torstai 10. lokakuuta 2013

Flash mob

Ehnroosin henkilökunta yllätti oppilaat torstain ulkovälitunnilla ilmestymällä ulos päät huputettuina. Kun kaiuttimista kajahtivat kreikkalaisen Zorbaksen tahdit, huput poistettiin ja niiden alta paljastui mitä erikoisempia päähineitä ja peruukkeja. Askelkuvioita oli harjoiteltu muutama kerta, mutta tärkeintä ei ollut koreografia vaan hyvän mielen tuottaminen.  Kyseessä oli flash mob* -tempaus ja se oli osa KiVa-viikon tapahtumia.
 
* Flash mob on tapahtuma, jossa joukko ihmisiä kerääntyy julkiselle paikalle ja tekee ennaltasovittuna ajankohtana jotain odottamatonta. (http://fi.wikipedia.org)

maanantai 7. lokakuuta 2013

Seniorioppilailta oppimassa

Perjantaina 4.10. Ehnroosilla vietettiin senioripäivää. Tuolloin 9. luokkien oppilaat saivat tietoa toisen asteen opiskelusta entisten ehnroosilaisten kertomana. Mitä tekee merkonomi? Miten onnistuu samanaikaisesti opiskelu lähihoitajaksi ja ylioppilaaksi? Mitä tarkoittaa oppisopimus? Millaista on opiskella lukiossa? Onko päivittäinen kulkeminen Helsinkiin raskasta? Pärjääkö nainen raksahommissa? Mitä kaikkea liikunta-ala tarjoaa? Mm. näihin kysymyksiin saatiin päivän aikana vastaukset.

Kiitos Ehnroosin seniorit Oona, Saima, Iida, Wilhelmiina, Virve, Julia, Tommi, Simo, Samu ja Janne sekä lisävahvistukset Anton ja Hannu.

Wilhelmiina kertoi yseille kokemuksistaan rakennusalan opiskelijana.

Lentävä roskakuski ja rasvaimuinsinööri

Teemaviikolla liikuttiin sujuvasti tulevaisuuden ja menneisyyden välillä. Tulevaisuustehtävänä oppilaat miettivät ammatteja, joille tulevaisuudessa on kysyntää. Vuosikymmenien kuluttua voimme törmätä mm. heihin:

kaupparobotti                   
kaiken kierrättäjä                   
elimien kasvattaja             
 napajäätiköiden jäädyttäjä               
robottiopettaja              
avaruuslentoemäntä
läksyjen tekijä        
 avaruuspuutarhuri        
lentävä roskakuski
Ruotsin presidentti        
luomuveden viljelijä                 
rasvaimuinsinööri

Miten kouluamme voisi parantaa?

Hallinnon teemaviikon aluksi julistetun turvallisuus- ja viihtyvyysaiheisen oppilaskilpailun voittajiksi selviytyivät 8I-luokan Hanna ja Riikka. Tytöt olivat ideoineet lukuisia ehdotuksia koulun turvallisuuden ja viihtyvyyden parantamiseksi, mm. kioskitoiminta oppilaskunnan hallituksen pitämänä, koulualueen nopeusrajoitusten tehokkaampi valvominen, tarpeettomien kirjojen ja lehtien lahjoittaminen koululle oppilaiden luettaviksi ja välituntiaktiviteettien lisääminen.

Rehtori Marko Lipponen palkitsi Riikan ja Hannan turvallisuus- ja viihtyvyyskilpailun voittajina.


torstai 3. lokakuuta 2013

Paluu 50-luvulle

Hallintotiimin teemaviikolla teimme aikamatkan 50-luvun koulumaailmaan. Päivän aikana pukeutuminen viesti menneen ajan tunnelmaa ja kuri oli nykyistä tiukempaa.


Oppilaiden kommentteja päivästä:


Tänään oli 50-luvun päivä. Se näkyi siinä että luokkakaveri joutui nurkkaan seisomaan.
                                                                                                      Aleksi 7E

Päivä eroaa muista päivistä joillakin pienillä asioilla esim. joidenkin pukeutuminen, käyttäytymisen seuraukset ja elektroniikan vähempi käyttö.
Nykyään asiat koulussa ovat paljon eri tavalla kuin ennen. Eron huomaa esim. pukeutumisessa, käytöksessä, kurituksessa ja opettamis- ja oppimistyyleissä.
Omasta mielestäni päivä oli ihan kiva, mutta ei kovin erikoinen. Asiat eivät olleet mielestäni niin eri tavalla kuin yleensä. Jotkut asiat erosivat tehtävistä asioista.
                                                                                                      Linnea 7E

Tänään koulussa oli 50-luvun päivä. Opettajat olivat pukeutuneet kuin ennen vanhaan. Tunnin alussa piti seistä pöydän vieressä. Jos käyttäytyi huonosti, joutui nurkkaan. 50-luvulla olisi saanut karttakepistä sormille. 50-luku poikkeaa paljon nykyajasta. Opettajia piti kutsua esim. opettajatar, lehtori tai sitten piti teititellä.
                                                                                                       Salla 7E

Ainoa asia, jonka huomasin 50-lukupäivänä, oli kun ruokalassa alkoi soida musiikki. Myös ruotsinope puhui vähän 50-luvusta.
                                                                                                       Maria 7D




50-luvun tyyliä

Retki Heurekaan

Elokuun lopussa juna vei pari luokallista oppilaita Heurekaan ihmettelemään maailmankuulua Body Worlds -näyttelyä, jossa esitteillä oli aitoja, plastinoituja ruumiita. Ihmettelemistä tosiaan riitti ja näyttelyn jälkeen sekä oppilaat että opettajat olivat innoissaan. Tässä muutama kommentti oppilailta:

- "Tosi mielenkiintoista"

- "Näyttelyssä näki paljon enemmän kuin osasin kuvitella"

- "Vähän ällöttävää, ne oli kuitenkin oikeita ruumiita"

- "Siistii, ei noita missään muualla nää noin selvästi"



Body Worlds -näyttelyn lisäksi Heurekassa oli mahdollista ihailla luonnontieteen ilmiöitä.





Teksti ja kuvat: Maiju Levänen & Antti Korkeila

torstai 19. syyskuuta 2013

Puimakoneita ja pieneläimiä

Syyskuisena torstaina bussilastillinen 9.-luokkalaisia kävi tutustumassa Keudan ammattiopiston Saaren koulutusyksikköön. Iltapäivän syystapahtumassa saimme tuntumaa oppilaitoksen laajaan pihapiiriin ja tarjolla oleviin koulutuksiin Saaren opiskelijoiden ja henkilökunnan kertomana sekä seuraamalla opiskelijoiden työnäytöksiä.

Kiitos Keudalle ja Saaren kartanon väelle, että mahdollistitte osallistumisemme syystapahtumaanne!


Harjoitus tekee mestarin.

Puutarhapuolella oli mahdollisuus tehdä kukkakoruja.

Pieneläimiin tutustumassa.




Puimakoneen ohjaimissa


Nähtävää riitti niin sisällä kuin ulkona.
 
 


Teksti ja kuvat: Anne Heikkinen

perjantai 31. toukokuuta 2013

EHNROOSIN KEVÄTKONSERTTI


Keskiviikkona 29.5. Ehnroosin kuoro, orkesteri ja musiikin valinnaissryhmät järjestivät perinteisen konsertin koko koululle. Ryhmät olivat itse valinneet esittämänsä laulut. Kiitokset esittäjille ja kannustavalle yleisölle!

Ohjelma koostui seuraavista lauluista:

Kuoro ja orkesteri:
Si-si-sinä (Tea Hiilloste)
Sun puolella ( A. Kleemola)

7. lk:n valinnaisryhmä:
October & April (The Rasmus)
Enemmän duuoo ku sooloo (Kuningasidea)

8. lk:n valinnaisryhmä:
Puistossa (Anssi Kela)
Huuda (Haloo Helsinki)

9. lk:n valinnaisryhmä:
Breakaway (Kelly Clarkson)
Hollywood Hills (Sunrise Avenue)

Eeva Karhi, musiikin opettaja

torstai 30. toukokuuta 2013

Tropiikin lämpöä, tähtien lumoa ja veden loisketta

Ehnroosin koulun Cern-luokat vierailivat 21.3. kasvitieteellisessä puutarhassa Gardeniassa, Tähtitorninmäen observatoriossa ja Viikin jätevedenpuhdistamossa. Retkelle osallistuivat 7. ja 8. luokan oppilaat.

Pääkaupunkiseudulla sijaitsevassa Gardeniassa oppilaat tutustuivat trooppiseen puutarhaan. Tropiikin viljelykasvit olivat oppilaiden mielestä hienoja ja hyvin hoidettuja. Moni trooppinen kasvi ylsi kattoon asti, sillä korkeimmat kasvit olivat yli kymmenmetrisiä.  Ilmasto Gardeniassa on kasveille sopivan kuumaa ja kosteaa. Oppilaat kiersivät Gardeniassa itsenäisesti. Jokaiselle ryhmälle oli jaettu puutarhan kasveista kertova opas. Eväät oppilaat nauttivat tropiikin ilmastossa.

Tähtitorninmäellä 7.-luokkalaiset tutustuivat  arkkitehti Engelin suunnittelemaan observatorioon. Oppilaat pääsivät tarkastelemaan historiallisia kaukoputkia ja astrologisia esineitä, muun muassa aikapussia, jonka avulla ilmoitettiin kaupungin asukkaille, että kello on 12 pudottamalla se tähtitornista alas. Tähtiä oppilaat pääsivät tutkailemaan planetaariossa, jossa opas heijasti tähtiä pimeän huoneen kattoon opettaen tähtikuvioita ja auringon ja kuun liikkeitä.

8.-luokkalaiset tutustuivat Helsingissä sijaitsevaan Viikinmäen jätevedenpuhdistamoon. Tämän Suomen suurimman jätevedenpuhdistamon toiminnan esittelyn jälkeen oppilaat tekivät kävelykierroksen altaille, joissa vettä puhdistettiin. Viikinmäen laitoksessa käsitellään Helsingin, Keravan, Järvenpään , Tuusulan ja Sipoon jätevedet.

Tähtitorninmäen Observatorio


Aikapussi


Eväiden syöntiä Gardeniassa



torstai 16. toukokuuta 2013

RYÖSTÖ KORULIIKKEESSÄ

 

Koulumme 8. luokan ilmaisutaidon ryhmä esitti 15.5. seiskaluokille itse käsikirjoittamansa näytelmän Ryöstö koruliikkeessä. Näytelmän kesto oli n 15 min. Puolisen vuotta työstetty näytelmä kehkeytyi viimein valmiiksi esitykseksi. Lavasteet, vankilasermi ja poliisiauto, tehtiin oppilastöinä koulun kuvataiteen ja teknisten töiden ryhmien avustuksella. Tunnusmusiikkina oli Bond-tunnari.

Näytelmän alussa neljä sisarusta karkaa vankilasta ja kokoontuu suunnittelemaan pitkään haaveilemaansa ryöstöä koruliikkeeseen. Yksi sisaruksista haluaisi siirtyä elämään normaalia elämää: hankkia ammatin, työpaikan ja perustaa perheen. Muut sisarukset eivät ota ajatusta kuuloonkaan. Niinpä yhdessä yöllä ryöstetään koruliike, josta löytyy ihana tiara ja muitakin tyttöjen ihailemia koruja.

Koruliikkeen yhteydessä asuu omistaja, joka viettää perheensä kanssa iltaa Salkkareita katsomalla. Perheen lapsi ei saa nukuttua, koska kuulee seinän takaa kolinaa. Äiti päättää lopulta mennä katsomaan tilannetta. Ryöstäjäsisarukset kolkkaavat äidin ja sitovat tuoliin. Saatuaan koruvaraston avaimen he menevät ottamaan saaliin varastosta. Sillä aikaa sisarusten "petturi" Lilla vapauttaa äidin ja laukaisee varashälyttimen. Sisarukset pakenevat.

Ulkona kadulla poliisit huomaavat varashälyttimen äänen ja hälyttävät paikalle apuvoimia, jotka saapuvat poliisiautolla. Bileistä tulevat nuoret joutuvat pakenevien sisarusten tönäisemiksi. Lilla ja äiti kertovat poliiseille, mistä löytää varkaat. Lilla ja perheen äiti ystävystyvät.

Sisarusten ihaillessa ryöstösaalistaan poliisit tulevat vangitsemaan heidät Lillan vihjeiden perusteella. Vuoden kuluttua kolme sisarusta on taas telkien takana ja Lilla-sisar tulee heitä tervehtimään poliisiksi kouluttautuneena. Hän on rehellisissä töissä. Mutta sisarukset eivät myönnä kaipaavansa pois vankilasta. Siellä on ilmaiset ruuat ja asunto. Joten Lilla toivottaa heille: "Hyvää loppuelämää!"

Eeva Karhi, ilmaisutaidon opettaja
 


 

maanantai 6. toukokuuta 2013

Pariisin kautta Cerniin

Heips. Oltiin siis Ranskassa 6.4.–11.4. luokkaretkellä. Luokkaretken pääkohde oli tietenkin Cern-hiukkaskiihdytinlaitos, joka sijaitsee Sveitsin puolella. Mutta me niin innokkaina oltiin Pariisissa ensin!Lauantaina 6.4. heräsimme jo neljältä aamulla. Teki tiukkaa nousta ylös! :) Aamupalan jälkeen lähdimme ajelemaan Helsinki-Vantaan lentokentälle. Lentomme lähti 7.30 Pariisiin. Pariisin päässä jatkoimme matkaa hostellillemme. Oli upea paikka! Harmi ettei minulla ole kuvaa siitä! :(


Ensimmäisenä päivänä Pariisissa näimme Notre Damen sekä ulkoa että sisältä! Oli aivan upea! Sen jälkeen kävelimme Seinen vartta pitkin Rakkauden sillalle ja siitä sitten Louvren pihalle. Louvressa ei valitettavasti päästy käymään, koska silloin oli pitkät jonot.  


Riemukaari

 
No mutta matka jatkui Louvrelta Riemukaarelle! Huhhuh sanon minä! En tiedä kuka sai idean kiivetä Riemukaaren päälle, mutta sinne lähettiin kiipeämään! Loppupäässä oli aika puhki, mutta kaikki selvisi hengissä! Ja ne maisemat! Niihin meinasi pyörtyä. :') Kavuttuamme Riemukaaresta alas lähdimme hostellille nukkumaan, koska oli jo myöhä!





Toisena päivänä me lähdettiin jo aamusta Versaillesiin, mutta hypättiin vahingossa väärään junaan. Eikun takaisin ja vaihtamaan junaa! :D  Kun Versaillesiin päästiin, itse en kokenut sitä "wauu" tunnetta. Pidän taiteesta, mutta Versailles oli jotenkin tylsä. :D  Versaillesissa kierrettiin noin puoli päivää ja lähdimme syömään. Söimme hyvää kana- tai kebabsämpylää! ;)

Versailles
Versailles
Versailles

Kun pääsimme taas Pariisin keskustaan, kävelimme jotakin aasialaisputiikkikatua! :D Monella tulikin varmaa kysymys "mitä ihmettä teemme täällä", koska vain pari luokkalaistamme halusivat käydä yhdessä tietyssä kaupassa siellä. Tältä kadulta päästyämme lähdimme hostellillemme syömään ja tämän jälkeen (minun mielestä paras kohde matkalla) Eiffelille! Siinä minullakin tuli tuo "Waauu"-fiilis! Se oli aivan upea! Illalla kun kaikki valot olivat päällä! Wauu!



Kolmantena päivänä matkamme jatkui pois Pariisin kaduilta. Lähdimme junalla Geneveen, Sveitsin puolelle. Junamatkalla moni nukkui (minäkin yritin) ja muut rupatteli niitä näitä. :) Genevessä menimme sitten syömään paikalliseen mäkkiin! Jei! Matkan ensimmäinen mäkki! :') Tämän jälkeen lähdimme Cerniin, sinne pääkohteeseen koko matkalla! Cern oli upea! Mutta se Cern-fysiikka(?) meni hiukan ohitse osalta! :D No pääsimme katsomaan hiukkaskiihdytintä, koska se oli huollossa.








Cernin jälkeen lähdimme bussilla kohti Alppeja. Alpeilla oli aivan ihanat maisemat! Kaipaan jo nyt niitä maisemia. :') Alpeilla vietettiin sitten 2-3 päivää. Hostellimme nimi oli Ucpa. 






Torstaina, viimeisenä päivänä palasimme Geneveen. Genevessä kiersimme kauppoja ja ostimme vaatteita/tuliaisia. Kävimme myös pienessä suklaaputiikissa, jossa meille näytettiin kuinka suklaata tehtiin ja kuinka sitä voi muotoilla. Siellä oli upeita taideteoksia!

Tämän jälkeen lähdimme lentokentälle. Lentokentällä vietimme meidän viimeiset tunnit. Lentomme oli hiljainen, mutta kukaan ei oikein malttanut nukkua. Suomessa olimme klo 22:30.

Omat kommentit matkaan: Oli aivan mahtavaa, vaikka pieniä pettymyksiä tulikin suuren porukan takia. Iso kiitos kuuluu Mäntsälän Sähkölle, joka sponsasi meitä! Kiitos ja kumarrus Mäntsälän Sähkö!

Teksti ja kuvat: Mira Hannila 9c