Syksyn viimeisillä kemian tunneilla seitsemännen luokan oppilaat tutustuivat tiheyden merkitykseen kirjavia juomia valmistettaessa. Tiheimmät aineet asettuvat luonnollisesti pohjalle. Sokerisateenkaaren ohje kuului alun perin, että lisää punaiseen elintarvikeväriliuokseen 70 ml vettä ja 8 rkl sokeria, keltaiseen pari ruokalusikallista vähemmän, jne. Oppilaat valmistivat liuokset kuitenkin omien mieltymysten mukaisesti, asettaen tiheimmän alimmaiseksi, ja lopputuloksena syntyi kaikenlaisia iloisia värikirjoja! Arveltiin kuitenkin, että sokerisateenkaaret olisivat turhan makeita juotavaksi. Kemistin silmänilo ei ehkä olekaan riittävä saamaan aikaan hyvää makunautintoa aivan näin yksinkertaisesti.
7. CERN-luokka valmisti kerroksiin asettuvan pikkujouluisen puolukka-suklaa juoman. Ohje siihen löytyy Anu Hopian Molekyyligastronomia-blogista. Idea siinä on periaatteessa aivan sama kuin sokerisateenkaaressa. Tosin mitä enemmän erilaisia aineita lasissa löytyy, sitä vaikeampaa on aivan suoralta kädeltä tiheyksien ennustaminen. Tämä ohje kuitenkin toimi luotettavasti. Vaikka juoman laskemisen laseihin suoritti aivan kaatamalla, nousi suklaa kaikesta huolimatta puolukkamehun pinnalle. Sokerisateenkaaressa moinen hätäily olisi pistänyt värit aivan sekaisin. Puolukka-suklaa-kerrosjuoman maku jakoi oppilaiden mielipiteet. Tekeminen oli kaikista kuitenkin kivaa!
Teksti ja kuvat Katri Leinonen