tiistai 23. huhtikuuta 2013

Murtoveden kalalajit ovat ainutlaatuisia - Tämä todettiin keväisessä Itämeri-koululaiskonferenssissa

Rasvakala, mustatäplätokko ja kolmipiikki – nämä kalalajit monen muun lajin ohella tulivat tutuiksi koululaiskonferenssissa Ehnroosin Itämeri-edustajille (kuva 1). 7. luokkalaisten tytöt edustivat hienosti kouluamme Korkeasaaren konferenssissa, jossa mukana oli ikätovereita useasta eri koulusta. Päivä alkoi meribiologi Markus Dernjatin asiantuntevalla luennolla, jonka aihe oli Itämeri ja sen kalalajit. Markuksen luennon tärkein osa oli ohjeet Itämeren suojeluun: Älä roskaa, kerää toistenkin roskat, syö kalaa erityisesti ahvenia ja haukia, varmista ettei veneestä valu öljyä mereen, vältä turhaa veneilyä, huolehdi veden puhdistuksesta kesämökillä, älä häiritse lintujen pesimärauhaa. Seuraavaksi Itämeri edustajat kertovat kuvien avulla, mitä muuta mukavaa konferensissa tapahtui.

Kuva 1. Tässä kuvassa olemme menossa Korkeasaareen koululaiskonferenssiin, tämä oli edustusjoukkomme Lotta, Riika, Hanna, Veera ja Iiris (7i ja 7j) (Veera).



Kuva 2. Tässä kuvassa olen minä ja Itämeren laji. Laulujoutsen on hyvä esimerkki ihmisten tekemästä suojelustyöstä myös Itämerellä. Ne melkein hävisivät Suomesta 1900-luvulla metsästämisen vuoksi. Silloin niitä oli vain noin 15 paria, nykyisin Suomessa noin 6000 paria. Laulujoutsenta uhkaa sen elinympäristöjen muuttuminen. Tahallisesti tapetusta laulujoutsenesta on määrätty maksettavaksi 2018 euron korvaus. Kannattaa siis mieluummin suojella koko Itämeren lajistoa! (Riikka).



Kuva 3. Itämeri -luennon jälkeen meidät jaettiin erilaisiin työpajoihin, joissa pääsimme ideoimaan ja luomaan erilaisia töitä, pääteemana siis Itämeri. Pääsimme Veeran ja Riikan kanssa kuvispajaan, jossa teimme kolmiulotteisia kaloja rautalankaa ja silkkipaperia apuna käyttäen. Kuvassa esittelemme töitämme muille koululaiskonferenssiin osallistuville oppilaille sekä Noora Shinglerille, joka on Kuningaskuluttaja ohjelmastakin tuttu luontotoimittaja sekä juontaja Tuukka Raitalalle (Iiris).



Kuva 4. Olimme printtipajassa ja suunnittelimme siellä kangaskassiin kuvan. Kuvan täytyi liittyä Itämereen, siksi kävimmekin kuvaamassa eri eläimiä ja itse Itämerta ja lopuksi liitimme kaikki yhdeksi kuvaksi. Kuvassa näkyy saukko, laulujoutsen ja kilohaili (Hanna ja Lotta).



Tarja Koivunen biologian- ja maantiedon opettaja