torstai 17. huhtikuuta 2014

Itämeri-konferenssissa Korkeasaaressa

Osallistuimme torstaina 10.4.2014 Korkeasaaressa järjestettyyn Itämeri ympärillämme -koululaiskonferenssiin. Kasiluokkalaisten konferenssipäivän teemana oli "Saukon paluu saaristoon". Aurinko paistoi, kun lähdimme aamulla junalla Helsinkiin ja sieltä bussilla Korkeasaareen. Konferenssiin saapui edustajia myös muista kouluista. Ensimmäiseksi meille kerrottiin päivän kulusta, jonka jälkeen alkoi varsinainen ohjelma.

Aamupäivä kului kuunnellessa mielenkiintoista luentoa saukoista saukkotutkija ja Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkavan kertomana. Aluksi hän puhui ensimmäisestä omasta kokemuksestaan saukon kanssa. Sulkava kertoi, että hänen ollessa 13-vuotias, metsästäjä oli ampunut saukon ja muutaman päivän päästä hän ja hänen isänsä löysivät orvoksi jääneen saukonpoikasen. Sulkava piti huolta pienestä saukosta lähes vuoden. Saukko asui saunassa ja Sulkava asui saukon kanssa välillä teltassa opettaessaan saukkoa luontoon. Saukko kasvoi ja se palautettiin takaisin luontoon, mikä on harvinaista. Opettavaisten tarinoiden lisäksi Sulkava puhui myös paljon faktaa saukoista.  

Luennon jälkeen oppilaat jaettiin pajaryhmiin. Jokainen ryhmä kävi eläintarhakierroksella ja syömässä. Lounaan jälkeen työskentelimme pajoissa (sarjakuva-, kuvataide-, musiikki-, video-, printti- ja draamapaja). Osa meidän koulun oppilaista oli mukana videopajassa, toiset musiikkipajassa. Musapajassa tuli kahden tunnin aikana saada valmiiksi musiikkikappale, uudestaan sanoittamalla jokin vanha sävelmä tai luomalla kokonaan uusi veisu. Teokseen valikoitui vanha sävel, johon tulisi uudet sanat. Ideoita haettiin listaamalla aamun luennolta mieleen jääneitä sanoja: vedenpitävä turkki, viikset ja saukkojen paluu Itämerelle. Näiden pohjalta syntyi kappale, joka sai säkeistöjen melodian laulusta Vanhoja poikia viiksekkäitä, kertosäkeistön biisitä Poika saunoo, ja nimeksi tuli Korkeasaaren saukko. Käytössämme oli myös muutama rytmisoitin.


Videopajassa ryhmä teki videon liittyen saukkojen elämään. Ensimmäisenä videotyöpajassamme mietittiin, millainen video tehdään ja ehdotuksia tuli paljon. Loppujen lopuksi päätettiin tehdä humoristinen haastatteluperäinen video saukoista. Videossa oli haastattelija, joka haastatteli saukko-biologia. Ensin kuvattiin videoon tarvittavia maisemia, sitten saukkoja ja viimeiseksi haastattelu. Kuvausten aikana ryhmäläiset saivat ruokkia saukkoja ja kuvata videota. Lopuksi video editoitiin loppuseminaaria varten.Video on katsottavissa Youtube-palvelussa https://www.youtube.com/watch?v=zsW3VK1JFXY
 

Loppuseminaari vietettiin Karhulinnan salissa, mistä päivä aloitettiinkin. Pajaryhmien valmiit tuotokset esiteltiin kaikille osallistujille ja kommen-taattoreille. Esitysten jälkeen kommentaattorit Helsingin kaupungin-valtuutettu Henna-Riikka Andersson, Itämeri-haasteen koordinaattori Miina Mäki ja näyttelijä Tommi Korpela arvioivat ja antoivat palautetta ryhmien töistä. Kommentaattorien palaute oli kaikille todella positiivista, Tommi Korpela muun muassa kehui musaesitystä Euroviisujen tasoiseksi.


Loppuseminaarin jälkeen lähdimme bussilla kohti Helsingin rautatieasemaa ja sieltä junalla takaisin Mäntsälään. Päivä oli opettavainen ja mukava kokemus kaikille. Mieleen jäi parhaiten tarina saukosta ja Risto Sulkavasta. Oli myös kivaa, kun koululaiskonferenssissa oli paljon muista kouluista tulleita oppilaita, lähinnä pääkaupunkiseudulta. Ryhmässä toimiminen uusien ihmisten kanssa toimi oikein hyvin. On aina mukavaa tavata uusia ihmisiä tällaisissa tapahtumissa. Päivän jälkeen kaikilla oli mahtava fiilis, koko reissu oli ollut ikimuistoinen!  


Rasmus Saarela, Noora Peltonen, Oona Tamminen, Elsa Piikki ja Laura Uusi-Simola

torstai 3. huhtikuuta 2014

Ehnroosin koulun ristiäiset

9.- luokkien kotitalousryhmät järjestivät ristiäiset, jonka ideana oli harjoitella juhlien järjestämistä. Edellisillä viikoilla oltiin suunniteltu ja valmisteltu leivonnaisia ja pöydät notkuivatkin erilaisista herkuista kun kolmen kotitalousryhmän tuotokset yhdistettiin samaan pöytään. Myös pappi oli kutsuttu kertomaan ristiäisistä. Lopuksi kastettiin nukkevauva, jonnka nimen ryhmästä valitut "vanhemmat" saivat päättää.
Kirjoittanut Milla Tuppuri 9F